Yılbaşında, çocuklarımıza sevdiklerimize arkadaşlarımıza mis kokulu kurabiyeler hazırlamak isteriz.. Bu kurabiyeler ister süslü olsun ister şekilli olsun en önemlisi içindeki terçının kokusunu alabilmektir bence. Tarçın, zencefil,bal, pekmez yılbaşı kurabiyelerinin olmazsa olmazlarıdır tabikide. Soğuk kış gecelerinde sıcacık evimizde yediğimiz zencefilli kurabiye gibisi var mıdır. İster yılbaşında davet edeceğiniz misafirleriniz için evinizdeki yılbaşı ağacına asın konuklarınız oradan alsınlar ister armağan etmek istediğiniz arkadaşlarınıza küçük sevimli paketlerde götürün.
Bunlar evinize gelen konuklarınızın yüzünü bir parça olsun güldürecektir. Bundan eminim. Bu güzel kurabiyeleri yediklerinde ise tadıyla büyülenecekler..
İsterseniz kardan adam şeklinde yılbaşı ağacı ya da şeker şeklinde küçük kurabiyeler yapıp bunları şeker hamuruyla süsleyebilirsiniz.
Biçok kişi bu kurabiyeleri yapmak için kolları sıvamıştır. Ancak bunları yaparken dikkat etmeniz gereken küçük kurallar var. Tarifi nerden alıranız alın bir kaç noktaya dikkat ettiğiniz taktirde kurabiye yapımızınız başarıya ulaşacaktır.
Kurabiyelerinizin istediğiniz gibi olması için şunlara dikkat edin, şimdiden afiyet olsun;
1-HAMURU PARÇALARA AYIRIN
Hazırladığınız hamuru ayırarak kullanın.Tüm hamuru tek seferde açmak işinizi güçleştirecek ve hamuru çatlatacaktır veya çok yumuşatacaktır. Böldüğünüz hamurun yapmadığınız kısmını diğer parçayı kesip tepsiye yerleştirene kadar buzdolabında bekletin.
2-FIRIN TEPSİSİ
Kurabiyelerin, temiz,ağır alüminyum tepsilerde pişirilmesi gerekir. ve tepsinin aynı zamanda dümdüz ,girinti çıkıntısı olmaması gerekir.
3 -TEPSİNİN YAĞLANMASI
Yağlı pişirme kağıtları çok tercih edilen bir yöntemdir olumlu da sonuç verir ancak mutfakta vakit geçirmeyi seven biriysenizı sıvı margarin tarzı bir yağ ile püskürtülerek tepsiyi yağlamanızı tavsiye ederim.
4- FIRIN SICAKLIĞI
Kurabiyeler yaparken fırını önceden ısıtmanıza gerek yoktur. Fırını tepsileri yerleştirdikten sonra çalıştırmaya başlayın, yani soğuk fırına kurabiyelerinizi yerleştirin ve 170 dereceyi geçmeyen bir ısıda pişirin.
Kurabiye ; kek , börek gibi yiyeceklere göre daha hızlı pişer. Bu sebeple sık sık tepsinizi kontrol ediniz. Ve belirtilen zamanı geçmeyin.
Kurabiyeleriniz yumuşakken fırından alın. Kurabiyeler pişerken değil soğurken sertleşirler bunu unutmayın!!
5- KURABİYELERİN SAKLANMASI
Ağzı kapalı bir cam kavanozda saklayabilirsiniz. Hava aldıkça bayatlama süreleri hızlanır. Eğer çok fazla kurabiyenin arttı ise yine hava almayacak bir şekilde paketleyip buzdolabında 1-2 hafta saklayabilirsiniz.Yine aynı şekilde buzdolabınızın dondurucu kısmında da saklayabilirsiniz.
Yılbaşında evinize gelen misafirler için küçük bir üpriz yapıp çam ağacınızı kurabiyelerinizle süslemek istiyorsanız. yapmanız gereken şeyler çok kolaydır. Hamurumuzu açıp kalıplarla kesip fırın tepsimize yerleştirdikten sonra her hangi bir yuvarlak uç ile hamuru istediğimiz yerlerinden kesebiliriz. Ve delikler açtıktan sonra kurabiyelerinizi pişirin. Pişip soğuduktan sonra arzu ederseniz şeker hamuru veya royal icing ile süsleyip , deliklerden kurdele geçirip istediğiniz her yeri süsleyebilirsiniz..
Herkese mutlu, huzurlu,sağlılı ve neşe dolu bir yıl dilerimm..
İyi yıllar..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder